Met deze zeven oefeningen laat jij je creativiteit weer vloeien - If it feels awkward, it will be great!

Door Jan Willem van der Hogen

Zaterdag 11 maart - Creative Push Ups - JW Marriot Austin

Wat doe je als je het even niet meer weet, als er geen inspiratie loskomt, juist als je een deadline hebt om iets moois op te leveren. Het advertisementbureau dat voor Vimeo werkt zat de afgelopen twee jaar vaak met een lege blik naar het scherm te turen. Een jonge collega kwam met een idee: Creative Push Ups. Zeven oefeningen om het creatieve brein te trainen.

  1. Een opwarmoefening van het brein. Doedel expansie. Teken een doedel, een tekeningetje dat zomaar uit je brein komt. Geef deze tekening door, je krijgt zelf een doedel van iemand anders. Voeg aan deze doedel iets toe, wat maar in je opkomt en geef deze tekening weer door. Je krijgt nu een vorm voor je die je nog nooit gezien hebt. Dwing jezelf iets  te zien in deze vorm  (in mijn geval een eekhoorn) en maak daar een printadvertentie voor. 
  2. Stel vijf keer de vraag: Waarom? Bijvoorbeeld de stelling: deodorant saai. Stel vijf keer de vraag waarom en kom tot een nieuwe naam. Daar is iets moois uitgekomen: de naam Cool
  3. Hoe kijkt een kind hier tegenaan. Omschrijf in steekwoorden hoe een kind tegen je onderwerp aan kijkt. Pak een bizarre gedachte daaruit en verzin een nieuw product.  Resultaat de (arm)pit stop. Die vind ik zelf wel briljant. 
  4. Maak een sterassociatie. Verzin woorden die te maken hebben met je onderwerp. Combineer twee van die woorden tot een nieuw product. In dit geval de maan. Resultaat de Moon on a String. Heerlijk als je altijd de maan bij je kunt hebben. 
  5. Hoe kijkt een Superhero hier tegenaan, of  Kevin Hart (of Hans Teeuwen) of Peter Pan. Verzin vervolgens een pay off: Peter Pan: - Moon on a String: shines a light even on the darkest off days. 
  6. Maak een verhaal rond je onderwerp - Probeer het shirt dat je aan hebt te verkopen met een verhaal. In mijn geval was dat makkelijk. Hetzelfde shirt dat Einstein ook droeg. 
  7. En de laatste. Een ander tijdperk. Pak vier cijfers en zet die random achter elkaar: daar komt een jaartal uit. Hoe zou er in dat jaartal tegen je onderwerp aan gekeken worden. Geef eigenschappen voor je onderwerp aan die tijd mee. 
Simpele oefeningen die je brein in een creatieve conditie houden. Deelnemers kregen mooie gifts mee, die waarschijnlijk ook resultaat waren van een creatieve sessie. De EarRaser is daar een mooi voorbeeld van.