Door Michiel Berger
Ik zoek mijn niches wel op. Robots in de bouw, klinkt toch prettig futuristisch, eens kijken wat ze te zeggen hebben.
In het panel een product manager van Boston Dynamics die verantwoordelijk is voor het inzetten van hun robot Spot in de bouw. Spot ken je wel, dat is die 4-potige gele robot die zelfstandig routes kan bepalen en rondwandelen in nieuw terrein. De andere panelist was iemand van Icon, een bedrijf dat huizen 3D print.
Product market fit
Voor Spot in de bouw duurde het even om het juiste probleem bij de oplossing te vinden. Hij wordt nu gebruikt als 'sensing platform'. Met fotografie en laser opmetingen maakt hij nauwkeurige registraties van gemaakte ruimtes.
Icon heeft er voor gekozen volledig verticaal geïntegreerd te zijn. Dit betekent dus: Ontwerpsoftware maken, huizen ontwerpen, "printer" ontwikkelen, de juiste betonmix bepalen, alles van A tot Z. Dit geeft ze de mogelijkheid om te werken met een "digital twin" van het gebouw wat ze printen, en tijdens de bouw hiermee aanpassingen te doen. Alles in de bouw is namelijk een probleem, ("In construction, there is nothing that is not a problem") dus dit moet real time kunnen worden bijgestuurd. Heel anders dan bij je 3D printer thuis, die aan de slag gaat met een job, en bij de geringste verstoring kan je het werk weggooien en moet je overnieuw beginnen.
Pakken robots banen af?
Heel simpel: Nee. Icon heeft altijd veel mensen ter plaatse lopen van de bouw, niemand zicht achter de laptop thuis. En voor de metingen van Spot geldt: Het vervangt vooral een heel vervelende klus. Het neerzetten van een statief voor de metingen, en je dan 8 minuten moeten verstoppen tijdens de scan, in een heel koud of heel warm gebouw, is geen leuk werk, dus fijn dat een robot dit kan.
Waar zit de winst van robots & AI?
De scan robot lost met AI veel problemen op. Uit een scan komt een 'puntenwolk'. Als je als mens naar die wolk zou kijken zou je herkennen: Dit is een deur, dit is een leiding. Met AI wordt die classificatie nu automatisch gedaan, en kan er meteen worden ingegrepen als er iets niet goed is gegaan. Deur niet op de goede plaats, buis in plaats van kolom? Meteen oplossen, en niet als het achteraf veel duurder wordt.
Voor 3D printen maakt het vooral mogelijk om heel anders naar ontwerp te kijken. Met 'generatief design' kunnen er door de computer vormen worden ontworpen die totaal anders zijn dan nu gangbaar is. Het vereist dan soms wel een andere mindset: Mensen die een 3D printed huis bestellen vragen soms om juist wel weer die rechte muren, en glad afgewerkte binnenkant. Zo maak je geen gebruik van de extra mogelijkheden die je nu hebt gekregen.
En de toekomst: Waar gaat dit heen?
Boston Dynamics ziet de feedback loop als belangrijkst. Real time architecture: Deze paal staat verkeerd, maar kan ik nu het ontwerp aanpassen zodat we hiermee toch verder kunnen? Net als bij de sessie over autosport wordt 'Real time AI' gezien als gemis. En ook voor werknemers in de bouw is robotisering een zege: Een normale lange carriere wordt mogelijk zonder gezondheidsproblemen en met minder gevaren op de bouwplaats.
Icon ziet vooral het proces veranderen. Ga je een muur bouwen en afwerken, of ga je dit prefab maken en vervoeren, of ga je dit ter plaatse maken? Belangrijk is ook de interactie van mens en robot. Doordat je met robots gaat samenwerken wordt je werk anders, je gaat meer sturen in plaats van uitvoeren. Anecdote over het Department of Defense: Die wilden een schip met 50 relatief laagopgeleid personeelsleden vervangen door een zelfvarend schip. Alleen waren er nu 15 hoogopgeleide mensen nodig om dat aan te sturen. Dat viel dus wat tegen.
Ook futuristisch: Icon gaat meewerken met een missie naar de maan, om daar met een schepje maanstof ter plaatste een kleine structuur te bouwen en te testen.
Toch weer een aardige sessie waaruit je een paar dingen kan oppikken. Robots en AI pakken ook hier geen werk af, maar geven juist nieuwe mogelijkheden.