Door Erwin Blom
AI is op zich niks nieuws, is er al jaren, wel is het nieuw dat de techniek door met name ChatGPT bij de massa is gekomen en door iedereen te gebruiken is. Maar AI is heel veel meer dan een tekst of een plaatje maken, AI kan een rol spelen bij vele facetten van een industrie. Laten we de wereld van de muziek er eens bij pakken. En dan specifiek de creatie. Dit is geen complete lijst, het in een indicatieve lijst.
- Maak drumpartijen met Audialab
- Zet geneurie om in een viool- of pianopartij met Tonetransfer
- Gebruik Lalal.ai om partijen los te zetten van bestaand materiaal
- Schrijf teksten met ChatGPT
- Ontwerp artwork (van hoes tot poster tot social posts) met Midjourney
- Maak video’s met Runway
- Master je mix met Landr
Dit zijn allemaal tools die artiesten kunnen helpen bij het maken van muziek. En het is maar een kleine selectie. Ze verlagen de barrière voor het maken van muziek. Maar AI wordt ook gebruikt bij het maken van playlists en het categoriseren van nieuwe muziek. Etcetera, etcetera. AI is overal.
Hazel Savage van Soundcloud stelde zich in het panel ‘Is Elvis Back From the Dead? Ethical AI in Music’ op het standpunt dat AI er is voor de taken die de mens vervelend vindt of minder goed kan. Niemand heeft zin of kan 100.000 nieuwe nummers te beluisteren, het aantal dat per dag aan Spotify wordt toegevoegd. Een AI-tool kan dat wel. ‘Let AI do the boring stuff.’
Maar er zijn natuurlijk ook al AI-diensten die zelf op basis van een prompt muziek maken. Jij beschrijft wat je wilt, de AI dienst gaat aan de slag. Dat is van een heel andere categorie. Mensen kunnen dat zelf en willen dat zelf. Deze trend is niet te stoppen. Is het goed of slecht? Het is een feit. Ik ben heel benieuwd of er AI-muziek komt die me even veel gaat raken als muziek door de mensch gemaakt.
Maar bij het bespreken hiervan kwam meteen de belangrijke vraag op tafel: hoe staat het met de rechten? Wat mag er en wat mag er niet? En als het mag: hoe dan?
Mark Baker van Warner was er helder over in het panel en bracht de kwestie terug tot de kern: ‘Als een AI dienst zijn algoritme traint met onze muziek, dan moeten wij daar toestemming voor geven en moet de dienst voor een licentie betalen als we daarmee akkoord gaan. De diensten zullen dus openbaar moeten maken hoe ze hun algoritmes trainen.’
We staan ook hier nog heel erg aan het begin van een ontwikkeling. Maar de kans is groot dat met name dit onderdeel snel tot rechtszaken gaat leiden. “This is going to be messy.”